Uutiset

12.4.2022JYMY:n vuosikokous pe 29.4.22Lue lisää »10.3.2022JYMY talvikisat KeuruullaLue lisää »6.3.2020SM Talvi 2020 TuloksetLue lisää »

Yhteystiedot

Ylläpitäjä:
Kari Kallio
puh 0403505203
e.mail: kari.j.kallio@metsagroup.com

Uusimmat kuvat

Lehdistötiedote 18.9.2012

 

Metsätaitoilun Suomen mestaruusmitaleista kilpaillaan Laukaassa 21.-22.9.2012

Metsäammattilaisten SM-metsätaitokilpailu kisataan tänä vuonna Laukaassa. Perjantaina 21.9.2012 juostaan viestikisa Hietasyrjän maastossa ja lauantaina 22.9.2012 mitellään henkilökohtaisen kilpailun paremmuudesta Peurungan lähimetsissä. Järjestelyistä vastaa keskisuomalainen metsäurheiluseura JYMY ry.

Henkilökohtaisessa kilpailussa on kaksi sarjaa. Yleisessä sarjassa metsätaitoilun mestari ratkeaa taitotehtävien ja suunnistuksen yhteistuloksen perusteella, kun taas taitosarjassa parhaat seuloutuvat suoraan taitotehtävien perusteella. Yleisessä sarjassa SM-tittelistä taistelee runsaat 70 ja taitosarjassa puolestaan liki 170 metsäammattilaista eri puolilta Suomea. Osallistujia on 80-vuotiaasta nestorista parikymppisiin nuorukaisiin. Kilpailussa on käytössä nk. ikähyvityspisteet eli myös varttuneemmilla metsätaitoilijoilla on mahdollisuus menestyä kokonaiskilpailussa.

Tule seuraamaan, mitä tehtävärastilla tapahtuu!

Lauantain kilpailussa 22.9.2012 median edustajat pääsevät halutessaan seuraamaan metsätaitoilijoiden työskentelyä tehtävärastilla, jossa kilpailijoiden tulee arvioida puuston kokonaistilavuus. Kokoonnumme lauantaiaamuna klo 10.00 kilpailukeskuksessa Peurungan kylpylän aulassa, josta lähdemme opastetusti maastoon. Maastokohteemme sijaitsee hyväkulkuisen metsätien varressa runsaan puolen kilometrin päässä kylpylästä. Maastoon lähtevät oppaiksi henkilökohtaisen kilpailun taitoradan ratamestareina toimivat metsäammattilaiset Mikko Kuitunen ja Pekka Noponen sekä kilpailunjohtaja Niklas Björkqvist. Ilmoittaudu maastokäynnille etukäteen viimeistään perjantaina 21.9. klo 12 kilpailun tiedottajalle, varpu.savolainen@jamk.fi tai 040-841 9472.

Taitoradalla määritetään monenlaisia puustotunnuksia

Metsätaitorata on Suomen Metsäurheiluliiton sääntöjen mukaan 1-3 kilometrin mittainen maastoon merkitty reitti, jonka varrella on erilaisia tehtäviä useilla eri koealoilla. Järjestäjät ovat etukäteen mitanneet ja laskeneet koealoilta tai yksittäisistä puista tarkat puustoa kuvaavat tunnukset. Kilpailijoiden tehtävä on ilman mittausvälineitä silmävaraisesti arvioida mm. puuston ikä, runkoluku, kokonaistilavuus, keskiläpimitta ja kasvu. Lisäksi tehtäviin kuuluu mm. kasvupaikkatyypin määrittäminen ja joko eläin-, kasvi- tai sienilajintuntemus. Relaskooppia (puuston pohjapinta-alan ja edelleen kokonaistilavuuden määrittämiseen tarkoitettu yksinkertainen mittaväline) lukuun ottamatta kilpailija ei saa pitää hallussaan tai käyttää minkäänlaisia mittaus- tai viestintävälineitä. Erilaisia taulukoita saa olla mukana.

Nykyaikaisista kaukokartoitusmenetelmistä, satelliittikuvauksesta ja laserkeilauksesta huolimatta metsäammattilainen jalkautuu edelleen metsään, eikä harjaantunutta ammattilaista voi tekniikka kokonaan korvata. Metsätaitoilu palvelee harrastajaansa paitsi ammattitaidon kehittäjänä niin myös mainiona kuntoilumuotona. Lajin perinteet ovat pitkät: Laukaan SM-kilpailu on järjestyksessä 65:s kesäkilpailu. Myös talvitaitoilu kuuluu metsäurheiluun, matka tosin taittuu silloin suksilla.

Lisätietoja:

Kilpailunjohtaja Niklas Björkqvist, niklas.bjorkvist@metsa.fi, puh. 050-512 0703

Tiedottaja Varpu Savolainen, varpu.savolainen@jamk.fi, puh. 040-841 9472

Kilpailun sihteeri Marko Mustonen, marko.mustonen@metsakeskus.fi, puh. 040-7787 129

Jymy ry: http://jymykeskisuomi.net/ ja

Suomen Metsäurheilu ry: http://www.helsinki.fi/hyytiala/smul/etusivu/smul_etusivu.htm

 

 

Lehdistötiedote 3.9.2012

TULE KATSOMAAN RATAMESTARITYÖSKENETELYÄ!

Metsäammattilaiset mittelevät metsätaitoilun Suomen mestaruusmitaleista Laukaassa 21.-22.9.2012

Keskisuomalaisia metsäurheilijoita edustava Jymy ry järjestää tänä syksynä metsäammattilaisten SM-metsätaitokilpailut Laukaassa. Perjantaina 21.9.2012 juostaan viestikisa Hietasyrjän maastossa ja lauantaina 22.9.2012 mitellään henkilökohtaisen kilpailun paremmuudesta Peurungan lähimetsissä. SM-tittelistä taistelee runsaat 200 metsäammattilaista eri puolilta Suomea.

Taitoradalla määritetään monenlaisia puustotunnuksia

Metsätaitokilpailu on kaksiosainen: kilpailijat ratkovat ensin taitotehtäviä ja tämän jälkeen kisaavat suunnistusradalla. Järjestys määräytyy taitotehtävien ja suunnistussuorituksen yhteistuloksen perusteella. Taitorata on 1-3 kilometrin mittainen maastoon merkitty reitti, jonka varrella on erilaisia tehtäviä useilla eri koealoilla. Järjestäjät ovat etukäteen mitanneet ja laskeneet koealoilta tai yksittäisistä puista tarkat puustoa kuvaavat tunnukset. Kilpailijoiden tehtävä on ilman mittausvälineitä silmävaraisesti mm. arvioida puuston ikä, runkoluku, kokonaistilavuus, keskiläpimitta ja kasvu. Lisäksi tehtäviin kuuluu mm. kasvupaikkatyypin määrittäminen ja joko eläin-, kasvi- tai sienilajintuntemus. Relaskooppia (puuston pohjapinta-alan ja edelleen kokonaistilavuuden määrittämiseen tarkoitettu yksinkertainen mittaväline) lukuun ottamatta kilpailija ei saa pitää hallussaan tai käyttää minkäänlaisia mittaus- tai viestintävälineitä. Erilaisia taulukoita saa olla mukana.

Metsäammattilaisen on osattava myös suunnistaa

Taitoradan kierrettyään kilpailijat suunnistavat 5-6 kilometrin mittaisen, hyvää suunnistustaitoa vaativan radan. Kilpailussa on käytössä nk. ikähyvityspisteet eli myös varttuneemmilla metsätaitoilijoilla on mahdollisuus menestyä kokonaiskilpailussa.

Tule katsomaan, mitä koealoilla tapahtuu!

Laukaassa järjestettävässä SM-kilpailussa henkilökohtaisen kilpailun taitoradan ratamestareina toimivat metsäammattilaiset Mikko Kuitunen ja Pekka Noponen. Kuitusen ja Noposen työskentelyä ja tehtävärastien viimeistelyä on mahdollisuus päästä seuraamaan Peurungassa keskiviikkona 5.9.2012 alkaen klo 16. Samalla näiltä kokeneilta metsäsuunnittelun osaajilta ja metsäurheilun harrastajilta on mahdollisuus kysellä metsänmittauksen tärkeydestä ja samalla myös metsätaitoilun merkityksestä ammattitaidon kehittämisessä. Kuitunen ja Noponen voivat myös käytännössä näyttää, miten tavallinen metsänomistaja voi arvioida oman metsätilansa puustoa. Nykyaikaista kaukokartoitusmenetelmistä, satelliittikuvauksesta ja laserkeilauksesta huolimatta metsäammattilainen jalkautuu edelleen metsään.

Ilmoittaudu mukaan maastovierailulle

Pyydämme ystävällisesti ennakkoilmoittautumistanne, jos haluatte käydä katsomassa metsätaitoradan ”rakentamista”. Maastokohteemme sijaitsee hyväkulkuisen metsätien varressa eli kohteen viereen pääsee autolla. Lisätiedot ja ilmoittautumiset suoraan ratamestareille keskiviikkona 5.9.2012 klo 14 mennessä:

Mikko Kuitunen, mikko.kuitunen@metsa.fi, puh. 0400-341 953 tai

Pekka Noponen, pekka.noponen@metsagroup.com, puh. 0500-343 411

Lisätietoja myös:

SM-metsätaitoilun kilpailunjohtaja Niklas Björkqvist, niklas.bjorkvist@metsa.fi, puh. 050-512 0703 tai

SM-metsätaitoilun tiedottaja Varpu Savolainen, varpu.savolainen@jamk.fi, puh. 040-841 9472

Jymy ry: http://jymykeskisuomi.net/ ja

Suomen Metsäurheilu ry: http://www.helsinki.fi/hyytiala/smul/etusivu/smul_etusivu.htm